Что такое бэкап и зачем делать резервное копирование файлов

У сучасному світі, мабуть, не зустрінеш жодної людини, яка б не стикалася з втратою даних. Поломка ПК або втрата смартфона, збій карти пам’яті або вірусна атака — причин може бути безліч. Рішення ж одне — регулярно створювати резервні копії документів. Невже все так просто? І так, і ні.

Що таке резервне копіювання файлів і чому воно необхідне кожному

Бекап — це процес додаткового збереження своїх даних на альтернативному носії або в хмарі. Основна його мета — створення можливості подальшого відновлення інформації в разі потреби.

Для чого потрібні резервні копії і чому про це стільки говорять? Дані в наше століття стали основним активом будь-якої компанії. Це величезні масиви інформації, втрата яких загрожує бізнесу крахом. У зв’язку з ростом кіберзлочинності саме питанням резервного копіювання компанії віддають перевагу.

Не менш важливі вони і для рядового користувача, адже всі особисті дані — сімейний фотоархів, листування з друзями або напрацювання по дисертації — одного разу можуть бути втрачені.

Багато хто скаже: «Навіщо робити резервні копії файлів на комп’ютері? Мені боятися нічого, хакерам це нецікаво». І вони в корені не праві. По-перше, жертвою атаки може стати будь-який пристрій. По-друге, втратити дані можна і внаслідок:

  • виходу з ладу носія — флешки, вінчестера, диска;
  • втрати пристрою — втрата, крадіжка, механічне пошкодження;
  • системних збоїв.

Загалом, варіантів багато. Тому подбати про збереження інформації варто заздалегідь. Благо, способів це зробити існує безліч.

Способи копіювання важливих даних

Як же зробити резервну копію файлів самому? Будь-який користувач розуміє, що ручне регулярне копіювання навіть особистої інформації з домашнього ПК може займати багато часу. Що вже говорити, якщо мова йде про робочі дані, які надходять на ваш пристрій суцільним потоком. В цьому випадку використовуються автоматичні способи резервного копіювання даних:

  • Стандартні засоби Windows. Починаючи з 8 версії копії у вигляді образу диска можна створювати без додаткових додатків. Подібні функції є і на MacOS, Android та iOS.
  • Спеціальне стороннє ПЗ. Дозволяє продуктивно виконати копіювання великих обсягів інформації. Можна робити бекап всього пристрою або окремих папок, проводити його регулярно або разово. Серед кращих додатків — Acronis True Image, Iperius Backup.
  • Комплексне ПЗ, що дозволяє не тільки зберегти дані, але і захистити їх. Хороший приклад — популярний антивірус Bitdefender Total Security, який не тільки захистить пристрій від всіх видів шкідливих програм, а й виконає резервне копіювання даних. Він включає 2 Гб хмарного сховища, керованого через систему Safebox. Крім цього, Bitdefender дає можливість синхронізувати резервні копії даних на іншому пристрої, що дуже комфортно.

Де краще всього зберігаються резервні копії та як забезпечити їх безпеку

До вибору місця зберігання даних варто підійти з усією відповідальністю. Найбільш надійними сьогодні вважаються:

  • Зовнішній жорсткий диск. Він може зберігатися де завгодно, навіть в банківському сейфі, якщо дані особливо цінні.
  • Хмарне сховище. Найбільш популярний спосіб. Google і Mega пропонують найбільший обсяг безкоштовного простору. Якщо говорити про безпеку, то найкращим варіантом є описані вище комплексні антивіруси. Наприклад, антивірус Bitdefender надає 2 Гб абсолютно захищеного простору для зберігання інформації, тобто найважливіші дані будуть надійно захищені.

Менш надійні способи зберігання:

  • Флешки — ненадійні та швидко приходять до неладу.
  • CD-і DVD-диски. Застарілі в зв’язку з маленьким обсягом і ненадійністю.
  • Вбудований жорсткий диск на ПК. Зручний спосіб, так як дані завжди під рукою, але під час перепаду електрики або крадіжки ви все одно втрачаєте дані.

Отже, популярне питання, навіщо робити резервні копії файлів на ПК сьогодні просто не має підніматися. Спосіб збереження, носій і рівень захисту вибирає кожен, але важливі файли обов’язково повинні бути продубльовані.

Для звернення до технічної підтримки:

Встановіть TeamViewer для віддаленого підключення фахівця технічної підтримки першого рівня

Завантажити

Напишіть в технічну підтримку

Виникли запитання?

Введіть Ваші дані і опишіть проблему в формі нижче


    Bitdefender Україна

    Вулиця Казимира Малевича, 86Л, Київ, 03150

    This site is registered on wpml.org as a development site.