Як захистити комп’ютер від вірусів: 10 правил

Кожного разу, виходячи у мережу, ви піддаєте свій комп’ютер ризику зараження вірусами через інтернет. Ці шкідливі програмні забезпечення можуть принести вам масу проблем різного ступеня складності. Щоб згодом не ламати голову, як їх усунути, і не витрачати на це час, а іноді і значні суми грошей, краще відразу ж задуматися про те, як захистити свій комп’ютер від вірусів.

Для цього існують спеціальні програми – антивіруси. Але не всі вони однаково корисні і можуть ефективно вберегти комп’ютер від вірусів. Запобігти зараженню можливо тільки за допомогою комплексного підходу. Тобто правильний вибір антивіруса повинен обов’язково доповнюватися вашою обережністю і розумністю дій при виході в мережу. Конкретніше про те, яка небезпека виходить від вірусів, і як максимально убезпечити комп’ютер від їх проникнення з інтернету, ми розповімо в даній статті.

Які ризики несе зараження комп’ютера вірусом

Чим інтенсивніше розвиваються комп’ютерні технології, тим більше активізуються хакери, «запускаючи» в мережі масу шкідливих програм. Ще зовсім недавно їх діяльність була порівняно нешкідливою, і підлаштовані користувачам каверзи завдавали всього лише тимчасовий дискомфорт.

Але тепер, коли практично у кожної людини в комп’ютері зберігається безліч конфіденційної інформації, «гуляючі» в інтернеті віруси придбали іншу спрямованість. Деякі кіберзлочинці, які не бажають заробляти чесним шляхом, створюють і запускають в мережу програми, які дозволяють збагачуватися за чужий рахунок. І якщо не запобігти зараженню свого комп’ютера вірусом, то можна опинитися в числі їх жертв.

Не вживши заходів, щоб убезпечити девайс від проникнення шкідливих програм, ви йдете на такі ризики:

  • Віруси можуть уповільнити роботу комп’ютера, або повністю вивести його з ладу.
  • Пошкодити або знищити важливі для вас файли.
  • Заблокувати пристрій і вимагати внести гроші за розблокування.
  • Зловмисники можуть отримати доступ до будь-якої конфіденційної інформації: банківських рахунків, номерів і паролів кредитних карт, телефонів і т.д. Якщо не захистити персональні дані для входу в онлайн-банкінг, хакери можуть їх вкрасти, і швидко позбавити вас всіх заощаджень.
  • Зараження вірусом може перетворити ваш комп’ютер в розповсюджувач спаму або співучасника кіберзлочинів.

Віруси проникають в комп’ютер різними способами. Їх джерелом можуть стати диски з піратськими копіями програм, але найчастіше зараження відбувається в інтернеті через повідомлення в пошті або соціальні мережі, викачані з ненадійних джерел додатку і т.д.

Незважаючи на масовість загрозливих факторів, убезпечити свій комп’ютер від вірусів цілком можливо, дотримуючись рекомендацій фахівців.

10 способів запобігти зараженню комп’ютера вірусами

У зв’язку з постійно зростаючою загрозою вірусів в інтернеті, багато фахівців працюють над цією проблемою з метою максимально убезпечити комп’ютер від їх проникнення. Наведемо основні рекомендації щодо захисту від шкідливих ПЗ, які допоможуть уникнути зараження:

  1. Використовуйте тільки надійні ліцензійні версії антивірусного програмного забезпечення. Вони мають розширений і покращений функціонал, і здатні розпізнати найбільшу кількість інноваційних небезпечних ПЗ, і захистити від них.
  2. Не відвідуйте веб-сторінки, надійність яких викликає у вас хоч найменші сумніви.
  3. Не встановлюйте безкоштовні або “крякнуті” антивіруси з метою економії. Крім того, що вони мають обмежені можливості, вони і самі можуть стати джерелом зараження.
  4. Якщо у вас на робочому столі або в завантаженнях незрозумілим чином з’явилися файли, які ви точно не скачували, не поспішайте їх відкривати. Так ви зможете захистити свій комп’ютер від вірусу, який цілком може запуститися разом з ними.
  5. Отримавши електронною поштою повідомлення від незнайомих осіб, особливо, які містять незрозумілі вкладення, не відчиняйте їх, не перевіривши антивірусом.
  6. Захистити комп’ютер від вірусів допомагає блокування спливаючих вікон, в яких, крім рекламної інформації, може перебувати і шкідливий код.
  7. Не завантажуйте додатки і програми з неперевірених джерел.
  8. Будьте особливо обережні, якщо вам в інтернеті пропонують «подарувати» платну версію ліцензійного ПЗ. Не пошкодуйте часу, і зайдіть на сайт офіційного розробника за додатковою інформацією – чи проводять вони такі акції насправді. Так ви зможете убезпечити комп’ютер від шкідливого вірусу, який може стати неприємним доповненням до «подарунку».
  9. Зараз в мережі зловмисниками створюється безліч сайтів-клонів популярних організацій, які повністю копіюють їх інтерфейс. Тому, щоб не стати жертвою хакерів, і запобігти зараженню, ретельно перевіряйте адреси веб-ресурсів. Особливо тих, на яких передбачається введення особистих даних або оплата товарів і послуг банківськими картами (інтернет-магазини, квиткові каси і т.д.).
  10. Якщо комп’ютером користується вся сім’я, захистити його від вірусів поодинці не вийде. Тому стежте за тим, що ваші домочадці, а особливо діти, роблять в інтернеті. Поясніть їм серйозність наслідків зараження, і навчіть дотримуватися рекомендацій щодо безпеки. А для надійності скористайтеся функцією «Батьківський контроль» антивірусної програми від Bitdefender. Вона допоможе вам контролювати дії дитини в мережі, та ефективно захистити комп’ютер від вірусів з інтернету.

Навіть якщо ви не дуже активний користувач, не варто ігнорувати дану інформацію. Адже для того, щоб відбулося зараження шкідливими ПО, досить провести в інтернеті всього кілька хвилин і зробити єдину необдуману дію. Тому дотримуйтесь рекомендацій щодо захисту комп’ютера від вірусів, і ви забезпечите себе від безлічі неприємних ситуацій.

Для звернення до технічної підтримки:

Встановіть TeamViewer для віддаленого підключення фахівця технічної підтримки першого рівня

Завантажити

Напишіть в технічну підтримку

Виникли запитання?

Введіть Ваші дані і опишіть проблему в формі нижче


    Bitdefender Україна

    Вулиця Казимира Малевича, 86Л, Київ, 03150

    This site is registered on wpml.org as a development site.