Українська поліція заарештувала експерта із шифрування, пов’язаного зі здирниками Conti та LockBit

Українська кіберполіція заарештувала 28-річного росіянина у Києві за зв’язки з відомими групами здирників Conti та LockBit.
 
Влада вважає, що підозрюваний допомагав обом кібергрупам. Він, можливо, написав код, який дозволяв їх вірусам обходити захист та непомітно проникати у системи.
 
Крім того, підозрюваний міг зробити як мінімум одну атаку самостійно. Його заарештували 18 квітня. Це була спільна операція поліції, під час якої знищили велику мережу ботнетів та затримали кількох її операторів.
 
Банда Conti використала деякі з ботнетів, які більше не працюють, що допомогло слідчим вийти на російського експерта із шифрування. У прес-релізі української поліції сказано, що підозрюваний “спеціалізувався на створенні крипторів – програм, які маскують віруси під безпечні файли”.
 
Поліція знайшла докази того, що ця людина допомагала бандам Conti та LockBit приховати свої віруси, щоб вони залишалися непоміченими та успішно зламували мережі.
 
Крім того, поліція Нідерландів повідомила, що підозрюваний сам організував атаку з викупом у 2021 році, використовуючи вірус Conti, діючи як частина цієї банди.
 
Поліція України провела обшуки у Києві та Харкові, де вилучила мобільні телефони, комп’ютери та рукописні записи. Вивчення цих предметів допоможе визначити, наскільки підозрюваний пов’язаний з бандами Conti та LockBit, які займаються ransomware.
 
Обвинуваченому пред’явлено офіційне звинувачення за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України, яке передбачає несанкціоноване втручання у роботу інформації, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікацій та мереж електронних комунікацій. Йому може загрожувати до 15 років позбавлення волі.
 
Програми-здирники (ransomware) створюють серйозні проблеми у кібербезпеці, поширюючись по інтернету та порушуючи роботу підприємств та приватних осіб.
 
Проте спеціалізовані рішення від Bitdefender, можуть допомогти захистити ваші дані від шкідливих атак, таких як шифрування та вимагання. Антивірусне програмне забезпечення від Bitdefender пропонує безліч функцій для виявлення та блокування різних загроз, таких як програми-здирники, віруси, нулеводні експлойти, черв’яки, троянські програми, шпигунські програми, руткіти та інші види шкідливих програм.

Джерело: Bitdefender 

This site is registered on wpml.org as a development site.