Що таке комп’ютерні віруси

Комп’ютерний вірус – це шкідлива програма, яка проникає на пристрій з метою зараження, порушення працездатності системи і пошкодження даних. Вона здатна впроваджуватися в код іншого програмного забезпечення і поширюватися по мережі.

Наявність вірусів на комп’ютері може призвести до розкрадання особистої та конфіденційної інформації, видалення даних і пошкодження файлів, а іноді навіть стає причиною виходу з ладу всього пристрою.

Зазвичай віруси ховаються у завантажених з інтернету іграх, додатках, посиланнях, які ми відкриваємо та файлах в листах на електронній пошті, на підроблених фішингових сайтах і т.п.

Види комп’ютерних вірусів

Багато користувачів помилково приписують комп’ютерним вірусам всі види шкідливого ПЗ. Насправді ці «шкідники» зараз зустрічаються значно рідше, ніж ті ж трояни і руткіти.

Комп’ютерні віруси класифікуються залежно від:

  • платформи і операційної системи (Windows, Android, iOS, Linux);
  • об’єкту зараження (файлові, завантажувальні, сценарні, макрокомандні);
  • мови програмування (C ++, .NET, JavaScript, PHP, інші);
  • використовуваних зловмисником технологій (стелс, поліморфні, руткіти).

Ще один метод класифікації шкідливого ПЗ – відштовхуватися від їх способу зараження та принципу дії.

Найбільш поширені такі види комп’ютерних вірусів:

Перезаписуючі

Вірус записує себе замість вихідного коду іншого файлу, при цьому не змінюючи його назву. В результаті потрібна програма просто не працює, а під час її запуску активується шкідлива програма.

Компаньйони

Вид комп’ютерного вірусу, який створює дублікат зараженого файлу, а оригінал переміщує або змінює його назву. Працездатність вихідної програми зберігається, але вона починає виконувати свої функції тільки після запуску шкідливого коду.

Паразитичні

Вони є одними з найпростіших і розповсюджених. «Паразити» вписують вірусний код в будь-яке місце файлу, при цьому додаток продовжує частково або повністю функціонувати.

Ланки

Комп’ютерні віруси такого типу націлені на заміну адреси розташування ПЗ на свою. В результаті операційна система запускає шкідливу програму замість потрібного додатка без будь-яких змін в його коді.

Деструктивні

Метою таких комп’ютерних вірусів є виведення програми з ладу. Вони пошкоджують вихідний код ПЗ або його компоненти, і додаток перестає функціонувати.

Найпоширеніші шкідливі програми сучасності

Як ми з’ясували раніше, термін «віруси» не можна приписати всьому ПЗ, яке націлене зіпсувати життя користувачу комп’ютера. Сучасні кіберзлочинці регулярно розробляють нові методи впровадження шкідливих файлів. Віруси – одні з перших. Вони отримали свою назву завдяки здатності швидко заражати додатки і файли на комп’ютері. Але, крім класичних вірусів, існує цілий ряд шкідливих програм.

Давайте ознайомимося з найпоширенішими з них на сьогоднішній день.

Черви

Це один з найбільш небезпечних шкідливих ПЗ. На відміну від комп’ютерного вірусу, черв’як може заражати пристрій і поширюватися по мережі без участі людини. Один із способів «розмноження» – пересилання тисяч своїх копій через поштові програми. Якщо на комп’ютерах нових заражених користувачів ситуація з мережевою поштою аналогічна, процес повторюється. І так до нескінченності.
Раніше черви просто забирали комп’ютерні ресурси, тим самим сильно знижуючи загальну продуктивність. Зараз вони можуть навіть вкрасти або видалити безліч файлів з пристрою.

Рекламне та шпигунське ПЗ

Всілякі спливаючі вікна з різного роду інформацією – звична справа. Але, мало хто знає, що подібні рекламні оголошення можуть використовуватися для збору інформації про користувача. Наприклад, зчитувати історію відвідувань або визначати місце розташування. Були випадки, коли рекламне шкідливе ПЗ відключало роботу антивіруса, тим самим піддаючи комп’ютер підвищеному ризику зараження вірусами з мережі.

Шпигунські програми повністю відповідають своїй назві. Їх головна мета – стежити за діями користувача за комп’ютером. Збирати і відправляти отриману інформацію третім особам. В результаті зловмисник може отримати доступ до безлічі даних, наприклад, логінів і паролів на сайтах, банківських рахунків та ін.

«Вимагачі»

Такий вид шкідливого ПЗ спочатку націлений на шифровку конфіденційних даних користувача комп’ютера. Якщо ПК заразився таким вірусом, згодом блокуються особисті документи, фотографії, фінансові папери тощо. Через деякий час з користувачем зв’язується зловмисник з вимогою оплати за розблокування даних. Якщо він відмовляється платити, інформація просто видаляється з комп’ютера.
Ця проблема актуальна і досі. Наприклад, в 2015 році тільки в США було зареєстровано звернень з метою вимагання на суму понад 18 мільйонів доларів.

Руткіти

Багато IT-фахівців застосовують подібні програми для віддаленого налаштування комп’ютера. Зловмисники внесли свій вклад в таке ПЗ і використовують його для шахрайства. Вони проникають в комп’ютер користувача за допомогою руткітів, викрадають особисті дані або встановлюють шкідливі програми. Головна небезпека подібних злодіянь в тому, що їх не можна швидко виявити. Руткіти якісно маскуються, тому для виявлення шкідливого коду потрібні певні знання. Щоб максимально убезпечити себе від подібного шахрайства, слід регулярно оновлювати операційну систему і вносити коригування в програмне забезпечення.

Трояни

Ще один вид комп’ютерного вірусу, який може завдати істотної шкоди як системі, так і користувачеві. Як правило, таке шкідливе ПЗ маскується під звичайні програми або файли. Коли запускається код трояна, вірус автоматично вносить зміну в систему і починає свою активну діяльність. В результаті без відома жертви можуть викрадатися особисті дані, утруднятися робота комп’ютера, поширюватися компрометуючі матеріали в мережі тощо.

Актуальні міфи і факти про віруси

У висновку ми поділимося декількома поширеними поняттями, пов’язаними з комп’ютерними вірусами. Ось деякі з них:

  • Повідомлення на комп’ютері означає зараження вірусом. Це міф, так як в роботі операційної системи можуть виникати різні збої. Крім того, програмне забезпечення з неперевірених джерел також може завдати шкоди ПК. І не обов’язково за рахунок вірусів.
  • Всі вкладення в емейл-розсилці від знайомих безпечні. На жаль, це не так. Незалежно від того, наскільки добре ви знаєте відправника, прикріплені файли в листі від нього можуть бути заражені. Не відкривайте те, в чому не впевнені повністю.
  • Віруси можуть зламати комп’ютер (фізично). Багаторічні суперечки навколо цієї думки завжди закінчувалися одним і тим же. Запам’ятайте! Жоден вірус або шкідлива програма не здатні завдати фізичної шкоди вашому комп’ютеру.
  • Антивіруси на 100% захищають. На даний момент повністю захистити ПК або ноутбук від загроз ззовні неможливо. Кращий варіант – вибрати антивірусну програму, яка найбільш активно розвивається і пропонує комплексне рішення із забезпечення безпеки на комп’ютері. Відмінним кандидатом на цю роль стане Bitdefender.

Завжди стежте за тим, що завантажуєте з інтернету! Тільки так ви зможете убезпечити себе від негативних наслідків зараження комп’ютерним вірусом надалі.

Для звернення до технічної підтримки:

Встановіть TeamViewer для віддаленого підключення фахівця технічної підтримки першого рівня

Завантажити

Напишіть в технічну підтримку

Виникли запитання?

Введіть Ваші дані і опишіть проблему в формі нижче


    Bitdefender Україна

    Вулиця Казимира Малевича, 86Л, Київ, 03150

    This site is registered on wpml.org as a development site.