Як перевірити телефон на шпигунські програми і видалити їх

Шпигунське ПЗ призначене для крадіжки персональних даних і їх передачі на сервери хакерів. За своїм типом подібні «шкідники» бувають тихими і активними. Перші всіляко приховують свою присутність в системі телефону. Другі, навпаки, захаращують гаджет різними спам-повідомленнями, в тому числі рекламними. А також суттєво уповільнюють роботу смартфону і допомагають заробити зловмисникам. Наприклад, за кожен клік по спливаючому рекламному банеру хакер отримує гроші.

Чим саме небезпечні «шпигуни» на смартфоні

Існує кілька причин, за якими варто перевіряти телефон на шпигунські програми. Одна з головних – порушення конфіденційності особистих даних, а саме:

  • тексти СМС та історію дзвінків;
  • координати місця розташування;
  • фото, відео та аудіо матеріали;
  • логіни і паролі з браузера;
  • дані банківських карт і доступ до них.

Список може тривати нескінченно, а наслідки бувають дуже сумні. Погодьтеся, ніхто не хоче, щоб фото і відео з приватного архіву потрапляли в мережу. А говорити про фінансові дані та доступи до корпоративних сайтів зовсім не варто. У цій статті ми розповімо, як дізнатися, чи є на телефоні шпигунська програма. Дамо кілька рекомендацій дієвої боротьби з цими шкідниками.

Як визначити наявність шпигунської програми на телефоні

Якщо ви не бажаєте користуватися антивірусним ПЗ на смартфоні, то визначити наявність «шпигуна» в гаджеті досить складно. Але, є кілька основних ознак, які вказують на високу ймовірність зараження подібним вірусом. Ось деякі з них:

● Велика витрата заряду акумулятора. Коли батарея на телефоні почала різко і швидко розряджатися, значить з’явився додаток, який активно витрачає заряд. Якщо смартфон швидко сідає навіть в режимі очікування, це цілком може бути зараження шпигунським ПЗ, яке регулярно записує розмови. Насамперед необхідно провести аналіз акумулятора. Для цього потрібно перейти в «Налаштування», вибрати пункт «Обслуговування пристрою» і натиснути на розділ «Батарея». Смартфон проведе аналіз додатків, які активно витрачають заряд батареї.

● Супершвидка витрата мобільного інтернету. Якщо під час підключення до Wi-Fi ми не звертаємо увагу на кількість трафіку, то з обмеженими мегабайтами від провайдера все інакше. У разі, якщо на телефоні дуже швидко витрачається мобільний інтернет без вашої участі, швидше за все у вас встановлена ​​шпигунська програма. Все тому, що вона регулярно передає записані дані на сервер зловмисника.

● З’явилися невідомі додатки на робочому столі, значки, або відбулися інші зміни на вашому пристрої. У більшості випадків подібні неприємності відбуваються після установки додатків з невідомих сайтів. Для швидкого вирішення цієї проблеми, в тому числі очищення шпигунського ПЗ, достатньо просто видалити недавно викачані програми через «Налаштування» телефону. Також рекомендується очистити cookie в браузері та запустити телефон в безпечному режимі для перевірки.

Як знайти і видалити шпигунські програми на своєму смартфоні

Якщо всі перераховані вище способи не принесли ніякого результату, саме час переходити до радикальних заходів. Одним з найдієвіших способів видалення шпигунської програми з телефону є скидання смартфона до заводських налаштувань.

У 99% випадків цієї маніпуляції буде досить. Але, є особливо хитрі програми шпигуни, залишкові файли яких виживають навіть після таких суворих заходів. Все тому, що вони заражають системні файли, які не піддаються чищенню.

Тому навіть після повного скидання телефону, рекомендується перевірити наявність вірусів через програму-антивірус, наприклад Bitdefender. Саме це ПЗ дозволяє виявити шкідника без вжиття радикальних заходів.

Bitdefender знаходить різного роду віруси, трояни і шпигунські програми. Він здатний сканувати не тільки внутрішню пам’ять гаджета, а й знімні носії, наприклад карту пам’яті. Антивірус аналізує додатки навіть під час їх установки, що запобігає зараженню телефону. Ще одна перевага – робота через хмару. Це дозволяє системі завжди знаходиться в активному стані та моніторити можливі загрози ззовні.

Крім звичайного скану, в Бітдефендер є функція аудиту, яка перевіряє дозволи всіх встановлених програм. Більш того, антивірус моніторить всі вхідні повідомлення на предмет небезпечних файлів і запобігає доступу до сумнівних посиланнь.

Bitdefender дотримується позиції активного технологічного розвитку, тому пропонує найсвіжіші та дієві рішення у світі з боротьби з хакерами.

Для звернення до технічної підтримки:

Встановіть TeamViewer для віддаленого підключення фахівця технічної підтримки першого рівня

Завантажити

Напишіть в технічну підтримку

Виникли запитання?

Введіть Ваші дані і опишіть проблему в формі нижче


    Bitdefender Україна

    Вулиця Казимира Малевича, 86Л, Київ, 03150

    This site is registered on wpml.org as a development site.