Як не впіймати віруси із Facebook і FB Messenger

Комп’ютерні віруси поширюються не тільки через неліцензійні програми, фішингові сайти і USB-носії. Небезпека може чекати навіть у Фейсбуці. Незалежно від того, скільки у вас друзів і підписантів в цій соціальній мережі, ризик зараження все одно є. Щоб цього уникнути, потрібно з’ясувати, які бувають фейсбук-віруси і як з ними впоратися.

Чим небезпечні віруси із Фейсбуку

Facebook-вірус – це шкідливе ПЗ, яке проникає до вашого комп’ютера через повідомлення в месенджері. Наслідки зараження наступні

Отримання даних з вашого комп’ютера: банківські рахунки, паролі та інші особисті відомості.

  • Злом самого аккаунта і розсилка вірусних листів друзям без вашого відома. Мало того, що ви заражаєте їх, не знаючи того самі. Фейсбук, виявивши таку активність, просто блокує акаунт як джерело вірусу.
  • Показ рекламних банерів з посиланнями на фішингові сайти.

Як зрозуміти, що ви зловили вірус із фейсбук-мессенджера

Як правило, сам розповсюджувач вірусу навіть не здогадується, що він розсилає листи своїм друзям в Фейсбуці і що на його ПК працює шпигун. Але придивившись, це можна виявити, якщо:

  • Друзі кажуть, що від вас приходять листи дивного змісту.
  • У вас у фейсбук-стрічці з’являються публікації, яких ви не робили.
  • В історії виявлені сторінки, на які ви особисто не заходили.
  • ПК починає гальмувати.
  • На пристрої з’являються дивні додатки і реклама.
  • Антивірус виявив наявність вірусу на ПК. Наприклад, утиліта Bitdefender легко обчислює подібного роду шпигунів на пристрої, і блокує їх поширення.

Як поширюється вірусне ПЗ в Facebook і як воно виглядає

Привести фб-вірус у свій комп’ютер ви можете двома шляхами:

  1. Через повідомлення в месенджері Фейсбуку. Ви отримуєте лист, що містить посилання. Переходячи за посиланням, в автоматичному режимі запускаєте на своєму пристрої програму-шпигуна. Імовірність того, що ви клацнете на посилання, дуже велика, так як приходить воно від друзів, акаунти яких вже заражені.
  2. Через установку спочатку вірусного додатка ФБ. Ні, сам додаток, викачаний з офіційного сайту, не несе небезпеки, а ось програми з інших джерел можуть бути небезпечні.

Конкретні види вірусів з Фейсбуку можуть вести себе по-різному. Їх існує понад 100, тому розглянемо найпопулярніші:

  • Facebook Youtube – виглядає як звичайне посилання на відео, під час переходу на яке у вас запитують «Is that you» і пропонують встановити плагін для перегляду. Після цього ви автоматично починаєте постити в мережі відео-контент, навіть не підозрюючи цього.
  • Facebook messenger вірус – текстове повідомлення від одного з друзів з посиланням. Після переходу на нього ПЗ потрапляє на ваш комп’ютер, блокує антивірус, збирає дані і додатково розсилає листи друзям вже від вас.
  • Clearance sales summary – представлений в Фейсбуці у вигляді спливаючих вікон з рекламою надзвичайних знижок на товари відомих брендів. Під час переходу на сайт вас просять ввести дані банківської картки для покупки, тобто ви самі повідомляєте їх шахраям.

Подібним чином діють й інші. Тобто, щоб уникнути зараження, важливо пам’ятати головне – не переходити за жодними сумнівними посиланнями.

Як видалити вірус Фейсбуку з ПК, і який антивірус встановити?

Якщо зараження вашого облікового запису все ж сталося, то варто звернутися в техпідтримку FB.

Крім цього, потрібно терміново виконати ряд захисних дій. Покрокова інструкція з видалення Фейсбук-вірусу з ПК і аккаунта:

  • Зміна пароля в ФБ і установка двофакторної аутентифікації в розділі «Безпека та вхід», коли вхід в акаунт можливий лише після отримання коду.
  • Боротьба з FB-вірусами, які проникли на ваш комп’ютер. Допоможе в цьому вже згаданий антивірус Bitdefender. Досить встановити його на свій пристрій і запустити сканування, все інше він зробить самостійно.
  • Видаліть в розділі «Додатки» в соцмережі та в своєму браузері всі незнайомі утиліти.

Якщо вірус з Фейсбуку повертається знову і знову, а техпідтримка запевняє, що аккаунт чистий, то причиною цього, швидше за все, є неповне видалення з вашого ПК. У цьому випадку рішення одне – перевстановлення системи. Як правило, цих дій з видалення вірусу з Фейсбуку цілком достатньо, щоб перемогти зараження повністю.

Для звернення до технічної підтримки:

Встановіть TeamViewer для віддаленого підключення фахівця технічної підтримки першого рівня

Завантажити

Напишіть в технічну підтримку

Виникли запитання?

Введіть Ваші дані і опишіть проблему в формі нижче


    Bitdefender Україна

    Вулиця Казимира Малевича, 86Л, Київ, 03150

    This site is registered on wpml.org as a development site.